Teppo Säkkinen Kepulainen maailmantutkailija Lapissa ja Stadissa

Kovaa peliä ulkopolitiikalla

Kokoomuksen koreografia on selvä: kun talous sakkaa, gallupjohtajan kimppuun käydään ulkopolitiikalla. Pitkin viikkoa kokoomusrivistö ministereistä meppeihin on syyttänyt keskustaa halusta viedä Suomi ulkopoliittisesti harmaalle vyöhykkeelle.

Pääministeri itse jatkoi rumputulta torstain kolumnissaan. Vastakkain ovat Stubbin mukaan ”uusi” ja ”vanha” ulkopolitiikka, uhkana Suomen ajautuminen YYA-ajan tunnelmiin ja irti EU:n linjasta.

Kovaa peliä – ja vaarallista. Kun ulkopolitiikka otetaan sisäpolitiikan lyömäaseeksi, unohtuu että näitä puheita, erityisesti valtiojohdosta, seurataan sekä Kaivopuiston lähetystöissä että kansainvälisessä mediassa.

Mitäpä jos Financial Times otsikoisi Suomen vaaleja käsittelevän juttunsa ’Finnish PM sees possible foreign policy shift ahead elections’? Tai miltä kuulostaisi The Guardianin otsikko ’Finland to choose between Europe and Russia – Stubb’. Puhumattakaan Russia Todayn muotoilusta ‘Finland might drop sanctions after elections’.

Kokoomus uhkaa mörköjä maalaamalla tehdä Suomesta maan, jonka vaaleja seurataan lännessä henkeä pidätellen kuin taannoisia Moldovan vaaleja ikään. Mikään maabrändityö ei korjaisi sellaista vahinkoa.

Kerrataan tosiasiat. Vaikka muuta viserretään, keskusta on tukenut Suomen pysymistä EU-linjassa läpi Ukrainan kriisin.

Puoluevaltuustossa 22.11. puoluejohtaja Juha Sipilä paalutti Venäjän toimien Krimillä ja Ukrainassa olevan yksiselitteisesti kansainvälisen oikeuden vastaisia ja jatkoi: ”Suomi on keskeisesti osa länttä. Kriisissä Suomi on toiminut osana Euroopan unionia. -- EU:n asettamat pakotteet olivat vääjäämättömiä.”

Entäpä Stubbin oikein nimeltä mainitsemat keskustaedustajat, jotka kuulemma haluavat irtautua EU:sta ja viedä Suomen karhun syliin?

Näin eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen 2.9. eduskunnan Ukraina-keskustelussa: "Euroopan unioni on turvallisuusyhteisö. Se on jäsenilleen sitä mutta se on myös koko maanosaa ajatellen ja maailmaakin ajatellen. Sekin pitää muistaa tässä pahassa rähäkässä."

EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan vpj Paula Lehtomäki taas kirjoitti 1.9. kolumnissaan: ”Pakotepolitiikalla on perusteensa, sillä on tapahtunut paljon sellaista, jota emme voi vain kädet taskussa sivusta seurata.”

Marraskuussa vetämässäni keskustelussa molemmat totesivat selvin sanoin, että Venäjän toimet Ukrainassa ovat tuomittavia ja Suomi toimii kriisissä EU-linjassa. Presidentti, ulkoministeri ja ETYJ:n johtotehtäviin noussut Ilkka Kanerva (kok.) ovat keränneet kiitosta keskustalaisilta.

Pääministeri itse on lausunnoissaan ollut laukalla. Fennovoima-päätöksen alla hän syytti vihreitä russofobiasta. Nyt suomettumiskortti heilahtaa kevyesti. Kokoomus puskee itse Suomea harmaalle vyöhykkeelle kylvämällä epävarmuutta Suomen ulkopolitiikan linjan jatkuvuudesta. 

Vaikka konsensuksen tavoittelu voi tuntua ikävältä, kannattaisi yhteisymmärrystä kansainvälisen kriisin keskellä edes yrittää hakea. Vaaliaseena ulkopoliittisen leimakirveen iskut kumajavat myös maamme rajojen ulkopuolelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos tästä. Kepu-suhteessani on 1970-luvulta peräisin olevia traumoja, jotka kirjoituksesi myötä ehkä hieman paranevat.

En pidä niin pahana, jos Suomen vaalit nousevat maailmalla otsikoihin hahmottelemallasi tavalla. Pakotteet ovat liittäneet EU-maat yhä tiiviimmin toisiinsa, joten Suomen valinnoilla on laajempaa merkitystä. Itämeren voimatasapaino on tänä päivänä koko maailman huulilla.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Loistava kirjoitus nuorelta mieheltä. Saat varmaan täällä päivystävän trolliarmeijan kimppuusi.
KARUSELLIIN!

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Tässähän nämä,Natotrollit !

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Alkaa vaikuttaa yhä selvemmältä, että pääministeri Alexander Stubb ( kok.) oli hieman liian pitkän ajan pyöritettävänä Etelä-Pohjanmaalla elävänä tikkatauluna viime kesänä.

Jälkivaikutukset sekä pyörityksen nähneisiin että itse pyöritettävään ovat ilmeiset ja pysyvät.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Keskusta luultavasti muodostaa seuraavan hallituksen. En voi sille mitään, etten luota Keskustan ulkopolitiikkaan, varsinkin jos nämä 70-lukulaiset poliitikot päättävät asioista.

He toimivat aikanaan hyvin epäilyttävästi, en nyt toista niitä koska miltei kaikki tietävät miten eräät silloin toimivat. Nämä henkilöt voisivat itse pyytää anteeksi toimiaan ja selittää tarkemmin tämän päivän sanomisiaan, jotka koskevat EU,n pakotepolitiikkaa. Nyt jos koskaan EU,n pitäisi olla erittäin yhtenäinen koska itänaapurimme tekee kaikkensa aikaansaadakseen hajaannusta Euroopan maiden välillä.

Ainakaan minä en pelaa ulkopolitiikalla:) Kirjoitan niin kuin ajattelen, olen tuiki tavallinen ja jossain mielessä naiivi kansalainen, tehnyt aikanaan työtä sairaanhoitajana, äitinä sekä kissojen ja koirien hoitajana. Seuraan toki hyvin tarkasti Suomen ja maailman tapahtumia sekä talouden ja terveydenhuollon tilaa maassamme. Elämme kiinnostavia aikoja :)

Venäjä muistuttaa päivä päivältä enemmän diktatuuria, Putinia miltei palvotaan (Vrt Pohjois-Koreaa). Lisäksi kun katsoin hänen esiintymistään, tulee mieleen että hän vaikuttaa amfetamiinin käyttjältä. Toivon että olen väärässä.

Venäjän tilanne on surullinen, koska se voisi olla oikeasti menestynyt ja vauras maa. Toivotaan että sieltä löytyy tarpeeksi viisautta löytää ulos tästä kriisistä. Kyse on ennen kaikkea Venäjän valinnoista! Pieni Suomi ei pysty vaikuttamaan niihin valintoihin, ei ole koskaan pystynyt.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Fantastisen suoraa kirjoitusta kepulaiselta. Keskustapuolue voittaa seuraavat vaalit ja se on saletti se. Meillä äänestäjillä ei ole yhtään mitään kuvaa siitä, mitä mieltä Sipilä on mistäkin asiasta, mutta on hän ehkä aivan varmaan jotain mieltä jostakin.

Juha Sipilästä tulee pääministeri ja hän poimii keskustapuolueen parhaat voimat ministereikseen kuten Paavo Väyrynen, Paula Lehtomäki, Mauri Pekkarinen, Kimmo Tiilikainen ja vielä Sirkka-Liisa Anttila.

Tämä joukko opettaa Juha Sipilää oikeasta ulkopolitiikasta, joka on Kekkonen-Paasikivilinja. Se on Suomen linja ja siitä me pidämme kiinni.

Voimme ehkä sittenkin luopua todeksi todetusta asiasta eli että kepu pettää aina. Toivossa on hyvä elää sanoi lude täille (vanha maalaisliittolainen sanonta).

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Kansoja ja euroopan yhteisöä harhautetaan.

Venäjällä keskuspankki ei ole tehnyt päämiehensä politiikkaa.
Keskuspankki kuuluu maailman johtamaan, samaan systeemiin kuin
eu pankki, eli ei ole itsenäinen. Voitte vain arvata, mikä voima
suojaa keskuspankkijärjestelmää, jota fed maailman laajuisesti johtaa.
Johtaja haluaa olla itsenäisen talouspolitiikan edustaja, sitä
ei sallita. Eu on saatu ukrainan tekosyyllä puolustamaan yksityistä
systeemiä, mikä tukee dollaria. Eli valitaan, ketä tuetaan yhteisen
rahajärjestelmän avulla. Kaikki maat ovat kiinni samassa systeemissä,
joten eivät maat pysty itse päättämään rahapolitiikastaan.
Kiina ja muutkin itäiset maat haluavat oman rahajärjestelmänsä.
Yhteinen maailma ei tarkoita, että se onnistuu yhdellä johdolla.
Siitähän nyt on kysymys, eikä suinkaan maiden politiikasta.

Valitettavasti samaa systeemiä käytettiin aikaisemminkin, joten
saatiin kansakunta kukin aina riitelemään keskenään. Siinä ovat
onnistuneet näiden puolueiden keskusteluiden perusteella.
Sisäisiä ristiriitoja tuetaan, jotta ihmiset hukkuisivat omaan
tappeluunsa. Tänään aamu TV hyvin paljastaa, että ollaan jo siinä
politiikan saavissa, missä oikeat syyt rahamaailman taistelussa
häviävät. Tarvitaan jokaiselle maalle oma systeemi, ja kaikkien
on opittava, että tarvitaan rahan luomisjärjestelmä, joka ruokkii
kutakin maata, eikä keskusjohtoa jossakin, jotka haluavat kiristää
ja kurjistaa maita mielensä mukaan. Sen ovat brics maat kertoneet!

Pyramidi on jo niin iso, että lopulta kaikkia kurjistetaan, kuten
jo huomataan. Nyt on sitten venäjän vuoro. Ja seuraavaksi taas euroopan...
Sanotaan, että öljyn hinta voi olla alhaalla vain kuusi kuukautta,
ja jo ennen sitäkin muutkin pääsevät tähän kurjistumiseen...suunnitelma
on siis aikarajan sisällä. Kaikki venäläiset firmat venäjälle, on
ollut toiminnan alkua. Onneksi suomi on tehnyt sen jo vapaaehtoisesti,
ainakin osittain. Lisää täytyy kaikkien maiden tehdä samoin, jotta
saadaan tarkat tuet kansoille. Nythän muut maat päättävät toistensa kohtalon keskuspankin korkojen kiristyksellä, yllättäen.

Erno Linnola

Suomessa tehdään jatkuvasti katastrofaalisia väärinarvioita eteenkin Venäjästä suoranaisen euforian vallassa. Mm. Uudessa Suomessa esiintyvä "Venäjä-asiantuntija" Arto Luukkanen on julistanut Venäjän tehneen huonon kaasusopimuksen Kiinan kanssa. Monet ovat ottaneet Luukkasen tiedot tosissaan. Mutta Bloombergin kirjoitus antaa aivan toisenlaisen totuuden. Sopimus oli melko hyvä. Venäjä saa lähes saman hinnan kuin mitä se saisi käydessään kauppaa Saksan kanssa. Siihen en ota kantaa onko kustannukset samaa tasoa. Mutta Luukkasen väite että Venäjä olisi saanut kolmanneksen matalamman hinnan on pötyä. Ilmeisesti Luukkanen hurahti Washingtonin ja Kiovan puppugeneraattorin välittämään "informaatioon".

http://www.bloomberg.com/news/2014-07-02/gazprom-g...

" Gazprom’s China Gas Price Said to Be Near German Level "

Erno Linnola

Mitä itse Ukrainan kriisin taustoittamiseen tulee niin sehän suomalaisesta keskustelusta puuttuu kokonaan. Mikä nuori keskustalainen haluaa edes tutustua siihen hän voi kysyä vaikka everstiluutnantti Sampo Ahdolta. Näin Ahto keväällä kadettien Kylkirauta-lehdessä:

"Yksityiskohtiin menemättä suuri yleistilanne idässä on seuraava: Neuvostoliiton luhistumista seurasi venäläisjoukkojen vetäytyminen itään suurin piirtein vuoden 1918 Brest-Litovskin rauhan rajalle. Venäläisten lähtöä edesauttoi tietenkin se, että enemmistö luovutettujen alueiden väestöstä sydämestään toivoi sitä.

Sitä seurasi Yhdysvaltojen tulo perässä. Varsovan liiton lakkauttaminen ei tuonut tullessaan Naton lakkauttamista, vaan vastoin annettuja lupauksia läntisen sotilasliiton itäraja oli kohta runsaan sadan kilometrin päässä Pietarista. Moskovan näkökulmasta katsoen Yhdysvallat saartoi Venäjää yhtä perusteellisemmin, ja erilaisia värillisiksi tai kukkaisvallankumouksiksi kutsuttu ja vallansiirtoja tukemalla Washington pyrki entisellä innollaan tekemään maailmaa ”kypsäksi demokratialle”. Tämä tarkoittaa Yhdysvaltoja hallitsevan pienen piirin maailmanherruutta.

Tapahtumat Ukrainassa saivat lopulta Putinin käymään vastahyökkäykseen. Korruptoitunut ja kansallisesti jakautunut maa ei ole historiallisista ja strategisista syistä Venäjälle ja venäläisille mikä tahansa paikka, mutta nyt sekin oli liukumassa lännen tukemien vallankaappaajien avulla vastapuolen leiriin. Jotain Putinin oli pakko tehdä, kun vaihtoehtona häämötti katastrofi, joka venäläisten silmissä olisi ollut vailla vertaa.

Nopea vastaisku Krimillä onnistui hyvin, ja tällä kertaa olivat venäläiset niitä, joiden puolella asukkaiden enemmistö oli. Aikoinaanhan kansallisen itsemääräämisoikeuden periaate oli julistettu pyhäksi periaatteeksi, vaikka todellisuudessa siitä ei ole koskaan suuremmin välitetty. Nyt siitä välittivät vain venäläiset, koska se sopi heille. Läntisessä arvoyhteisössä siitä ei nyt puhuttu mitään, mutta eihän asia tunnu muutenkaan kuuluvan esimerkiksi Euroopan unionin asialistalle. "

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"Sitä seurasi Yhdysvaltojen tulo perässä."
Nyt näyttää että Ukrainan tavoitteena on EUn ja Nato jäsenyys.
Jos nyt Krim edelleen olisi Ukrainaa ja EUn ja Naton jäsen niin Sevastopol olisi Naton ympäröimä ja sitten vuokra-aika päättyisi? (shakki matti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

" Varsovan liiton lakkauttaminen ei tuonut tullessaan Naton lakkauttamista, vaan vastoin annettuja lupauksia läntisen sotilasliiton itäraja oli kohta runsaan sadan kilometrin päässä Pietarista."

Tämä lause annetuista lupauksista luistamisesta ja siten Naton laajenemisesta kohti inhaa itää on minulle hieman arvoituksellinen. Missä luvattiin ja mitä sekä kuka kenelle. Eikö näillä juuri itsenäistyneillä ns. pienillä kaalimailla ollut ollenkaan omaa tahtoa. Eikö tärkeintä olekaan se, mitä itsenäinen valtio aivan itse haluaa tehdä.

Viro ja jne. halusivat liittyä sekä EU:hun että Natoon. Suomi vain EU:hun ja nyt ei tiedä, mitä oikein tekisi, kun on kummastus hämmästyksen suussa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Nyt toivoisi keskustalta selkeämpiä linjauksia ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Tähän saakka kommentit keskustan suunnasta ovat olleet perinteisen ympäripyöreitä ja ilman todellista konkreettista sanomaa. Kuvastavaa keskustalaiselle ulko- , turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle on se, että puheenjohtajan mukaan tulevissa hallitusneuvotteluissa ei Nato -sanaa tulisi sanoa laisinkaan. Näinkö keskustassa asiat nähdään tässä ja nyt poliittisesti ? No onhan keskustalla politiikkansa tukena perinteistä ajatusmaailmaa ajavat pitkän linjan konkarit Väyrynen, Kääriäinen sekä heidän opetuslapsensa Vanhanen ja Lehtomäki.

Toivoa sopisi, että näinä aikoina Suomen Keskusta päivittäisi tai edes avaisi konkreettisesti Keskustan tavoiteohjelman 2010 kohdan 4.2 linjauksia.
http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=c4b43ab3-673...

Eikä kunnollista konkretiaa tahdo löytyä keskustan vuoden 2011 vaaliohjelmastakaan ( tulevien vaalien vaaliohjelmaa en vielä löytänyt ).
http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=ca0bd573-187...

Puheenjohtaja Sipilän Porin 22.11.2014 puheenvuoron ulko- ja turvallisuus- sekä puolustuspoliittinen näkökulma heijastaa perinteistä keskustapuolueen kantaa, että "ei meitä mikään koskaan uhkaa, pysytään sivussa kaikesta pahasta" sekä että "turvataan Suomen puolustus ns. pohjoismaiseen sotilaalliseen yhteistyöhön" ( mitä se sitten konkreettisesti lieneekin ). Mihin mittaan Ruotsi on oikeasti valmis sitoutumaan Suomen kanssa ?
http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=319c53c6-5e0...

Näyttää siltä, että Sipilä on ottanut keskustan turvallisuuspolitiikassaan oppi-isäkseen pitkän linjan diplomaatin, René Nybergin, joka korostaa perinteistä suomalaista näkemystä, että omalla puolustuksellamme ja yhteistyöllä Ruotsin kanssa kykenemme hoitamaan laajan maamme puolustuksen. Toki Nyberg myös perään kuuluttaa toimivaa tiedustelua. Viimemainittuun voisi todeta, että siinä vaiheessa kun suomalainen itsenäinen tiedustelu saa jotakin tietää, niin ollaanko silloin jo "housut kintuissa". Nato:n tiedustelutietoihinhan meillä ei ole pääsyä. No, ehkä on niin, että Ruotsi on joissakin asioissa antanut Suomellekin vinkkiä. http://www.hs.fi/mielipide/a1417580502820

Toisaalta, jotain muutosta on nähtävissä YYA -aikakauteen. Nykyjään ei ole enää puhuttu Pohjolan Ydinaseettomasta vyöhykkeestä. Vai nostetaanko sekin historian arkistoista taas esiin ? Ei presidentti Putinilla varmaan olisi mitään sitä vastaan, jos PYV sellaisessa muodossa kuin sitä Kekkosen aikana ajettiin, nostettaisiin esityslistalle.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjolan_ydinaseeton_...
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/488947/Suomi...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Seppo Säkkinen ottaa ensimmäiseksi esiin Kaivopuiston lähetystöt js kansainvälisen median. Eikös siellä Eirassa ole Tehtaankadun Venäjän lähetystö ? Sitäkö pitää pelätä ?. Kyllä. Jokainen EU pakotteita vastustava tai arvosteleva kannanotto kirjataan tarkasti ylös Tehtaankadulla ja välitetään Kremliin.

Toiseksi hän moittii pääministeri Stubbia siitä, että pääministeri ottaa kantaa sekä sisäpolitiikkaan että ulokpolitiikkaan ? Pääministerin pitää ottaa kantaa kaikkeen.

Blogisti löysi Sipilän ja Lehtomäen irralliset lauseet, mutta jätti puuttumatta edellämainittujen henkilöiden henkilökohtaiset sanomiset eduskuntakeskusteluissa ja omissa blogeissaan. Niissä mielipiteissä ollaan aika kaukana EU:n ja Suomenyhteisestä ulkopolitiikasta. Juuri näistä se moiteryöppy on syntynyt.Ne piti oikein Mäntyniemessä käydä tarkistamassa. Sipilän korvat sopivasti punoittivat kokouksen jälkeen. Syytä ilmeisesti oli.

Mihin Säkkinen unohti Paavo Väyrysen, Kimmo Tiilikaisen, Sirkka-Liisa Anttilan ja Seppo Kääriäisen julkiset pakotteiden luopumisesta vaativat kannanotot.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä katsoi toukokuussa MTV:n eurovaalitentissä, että suomalaisten etu on vastustaa pakotteita viimeiseen asti.

Paula Lehtomäestä uutisoitiin Venäjällä: Paula Lehtomäen kerrotaan todenneen, että "EU:n Venäjää vastaan kohdistamat pakotteet vaikuttavat Suomen talouteen haitallisesti ja hän toivoi niistä voitavan luopua".

Sirkka-Liisa Anttila totesi marraskuussa Ylen Ykkösaamussa, että Suomessa syyllistetään liian paljon vain yhä osapuolta eli Venäjää.

Paavo Väyrynen kirjoitti 17.3.2014 blogikirjoituksen otsikolla "Suomen tulee jättäytyä pakotteiden ulkopuolelle". Väyrysen esitys oli, että "emme pane pakotteita omalta osaltamme täytäntöön".

Kyllä minä näen näissä lausunnoissa tavoitteen poiketa yhteisestä EU politiikasta. Mikä on Kesksutan mielipidevaikuttajien motiivi. Venäjä nämä ainakin kirjaa ylös.

Samoin kansaivälinen media, eikä varmasti vahvuuden merkkinä Suomen kannasta yhteiseen EU politiikkaan. Jos Sipilästä tulee pääministeri hän pääsee ensi töikseen selvittämään Brysseliin puolueensa eriäviä kantoja asiassa.

Toimituksen poiminnat