Teppo Säkkinen Kepulainen maailmantutkailija Lapissa ja Stadissa

Jotta voisi pitää kädestä kiinni

  • Jotta voisi pitää kädestä kiinni

Tiistaina Itä-Suomen yliopiston tutkija Juho Saari pysäytti lausunnollaan. Hän kertoi keskustan järjestämässä huolenpitopäivässä, että Suomessa on paljon seksuaalivähemmistöön kuuluvia vanhuksia, joita kukaan ei ole käynyt katsomassa pariin, kolmeen vuoteen.

Näiden vanhusten nuoruudessa parisuhdetta samaa sukupuolta olevan kanssa ei katsottu hyvällä, joten elämänkumppanuus jäi syntymättä ja yhteisö ympäriltä hajoaa elämän ehtoopuolella. Viimeisten vuosien seurana on syvä yksinäisyys.

Tämä kirkasti minulle, mistä perjantain äänestyksessä on kyse.

Avioliiton solmiminen tähtää yhteisen elämän rakentamiseen ja perheen perustamiseen. Siihen sisältyy lupaus toisesta huolehtimisesta myös silloin, kun ihon poimut pehmenevät kurtuiksi ja tukka harvenee ja harmaantuu.

Vaikka puolet tänä päivänä solmituista avioliitoista päättyy eroon, on se silti instituutiona yksi yhteiskunnan peruspilari. Jokainen koti on maailman keskipiste, ja kun kodeissa voidaan hyvin, voi yhteiskuntakin hyvin. Siksi myös laissa tälle kahden ihmisen liitolle on rakennettu erityinen asema.

Tuhannet parit toivovat oikeutta solmia liiton joka tuo lain turvaa ja sinetin yhteiselle elolle. Moni näistä pariskunnista voisi myös tarjota turvallisen kasvuympäristön adoptiolapselle. Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen olisi paitsi teko yhdenvertaisuuden, myös perinteisten perhearvojen ja lasten oikeuksien puolesta.

Kunnioitan eri vakaumuksia ja annan arvon sille, että tässä asiassa voi olla toistakin mieltä. Minun kirjoissani kanta tähän kysymykseen ei jaa ihmisiä vuohiin ja lampaisiin. Toivon, että ei toistenkaan. Kirkko päättää vihkimisestä jatkossakin itse.

Minullakin on kuitenkin vakaumus. Sen perustana on kultainen sääntö. Se kertoo, että minun siskolleni kuuluu sama lailla turvattu oikeus onneen kuin minullekin.

Että, häntä lainaten, ”ehkä joskus ei tarvi ollenkaan miettiä että uskaltaako toista pitää kädestä.”

Vetoan empiviin kansanedustajiin: äänestäkää perjantaina tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Kuten Victor Hugo kirjoitti, mikään ei voi pysäyttää aatetta, jonka aika on tullut. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Homoviha tarkoittaa vihaa homo sapiens -lajia kohtaan.

Simo Pietiläinen

Hieno ja sympaattinen puheenvuoro :-)

Käyttäjän AnnikaYrjl kuva
Annika Yrjölä

Olen myös kuullut hoitoalalla olevilta ystäviltäni, että ongelmia aiheuttaa samaa sukupuolta oleville pareille se tilanne, kun toinen osapuoli tarvitsee kodin ulkopuolista hoivaa. Jos tilanne vaatii sijoitusta hoitolaitokseen, kumppania ei välttämättä kohdella lähiomaisena ollenkaan, vaikka takana olisi vuosikymmenien parisuhde. Vanhemman polven ihmiset eivät myöskään usein esitä vaatimuksia suhteen huomioimiseksi, koska ovat tottuneet olemaan parisuhteensa kanssa näiden järjestelmien ulkopuolella.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Upeata!

Suurin osa homoystävistäni on huolehtinut omista vanhemmistaan omaishoitajina, kun äiti tai isä on jäänyt yksin ja sairastunut.

Vaikka se homo/lesbolapsi ajettiin aikoinaan kotoa pois, niin elämän loppuvaiheessa vanhemmat kuitenkin pyytävät hänet apuun, kun heterolapsilla ei ole heille aikaa!

Perinnönjaossa homo/lesbolapsi jätetään sitten heikoimpaan asemaan – jälleen.

Eija Joensuu

Hyvin perusteltu, oikean asian puolesta. Vaalikampanja on siis alkanut

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tasapainoinen kirjoitus. Ei sinua turhaan valittu Keskustanuorten puheenjohtajaksi.

Teitä on muutamia hyvin asiansa esittäviä keskustalaisia nuoria kirjoittajia täällä Puheenvuorossa. Yrittäkää pitää kirjoituksistanne nyt kuultava asenne, että Keskusta ei ole valtapuolue vaan puolue, joka tarjoaa oman panoksensa yhteiseen yhteiskuntaan. Ylimielisyyteen ja pelkkään vallankäyttöön ei ole koskaan varaa, ei edes nykyisten gallup-lukujen toteutuessa.

Ja meille vanhemmille muistutukseksi: On oleellisen tärkeää, että näitä nuoria valitaan myös todellisille päätöksentekopaikoille. Vain se takaa keskustalaisuuden joustavan kehittymisen.

Svetlana Rönkön sanoin: Upeaa.

Jamppa Vierikko

Hienosti kirjoitit ja kerroit kunnioittavasi toista mieltä olevia. Niin minäkin, mutta en hyväksy avioliitto-nimikkeen käyttöä muussa kuin mies+nainen suhteessa. Jokainen saa tykätä kenestä haluaa ja elää kenen kanssa haluaa. Mutta tarviiko homot avioliitto-nimikettä? Kyllä se rekisteröity parisuhdekin turvaa samat oikeudet kuin avioliitto.

Se vain on niin, ettei luonto ole tarkoittanut kahta samaa sukupuolta olevan saavan yhteistä biologista lasta, eikä siihen koskaan muutosta tule. Kyllä tässä lapsikysymyksessä homot/lesbot ovat hyvin itsekkäitä, ei ajatella lasta ollenkaan. Turha väittää, että lapselle on sama onko kaksi äitiä, kaksi isää vai isä ja äiti, ei muuten ole. Suuri vaara on joutua kiusatuksi koulussa ynnä muuta.

Sitten tämä homojen argumentti, että onhan luonnossakin homoilua. Totta, mutta ei kaksi urospeipposta pesää tee, ehkä vain pitävät hauskaa. Sorry vain, tämä on minun mielipiteeni ja pysyy. En kärsi homofobiasta, sekin muuten ihan väkisin keksitty argumentti homojen toimesta. En pelkää homoja, enkä pelkää olevani homo, enkä ole. Luonto määrää aina lopulta, ei ihminen. Niin se on aina ollut ja tulee olemaan.

Hyvää loppuvuotta ja Joulua kaikille. :)

Miska Tuisku

Sorry vaan, mutta kiusatuksi joutumisen "vaaroja" ovat myös ylipaino, silmälasit, että lukee paljon kirjoja, erikoiset kasvonpiirteet, jos ei kuuntele samaa musiikkia kuin muut, jos on kavereita jotka ovat eri sukupuolta kuin itse, pituus, rahallisuus, kaikki erilaisuus, vanhemman sosiaalinen status ja ehkä yksi suurimmista syistä; se, että vanhempi on yksinhuoltaja. Ehkä nämäkin pitäisi sitten kieltää lailla, ettei ihmisiä kiusattaisi nuorena.

Kiusaamista on aina ollut ja tulee aina olemaan. Kurja juttu, sorry vaan, mutta itseäni ainakin koulukiusaaminen kasvatti ja vahvisti. Ei jäänyt mitään ylitsepääsemättömiä traumoja. Plus tiedän kaksi nk. sateenkaariperhettä, joiden yhtäkään lasta ei ole kiusattu koulussa.
Ja tiedän heteroperheitä, joilla on heterolapsi(a), joita on kiusattu koulussa, sorry vaan.
Homoseksuaaliset vanhemmat ei ole mikään erityinen kiusaamisen syy, vaan kiusaajat etsivät aina uhrin, jota on helppo kiusata, oli "syy" mikä tahansa.
Jos olet, Jamppa, huolissasi kiusaamisesta, ota yhteyttä kouluihin ja opettajiin ja rupea taistelemaan kiusaamista vastaan ja keksimään keinoja kuinka kiusaamista voisi valvoa ja ennaltaehkäistä.

Jos luonto määrää, niin sehän tarkoittaa vahvemman selviytymistä? Eli isokokoisemmat kiusaajat voivat kiusata itseään pienempiä ja se on mielestäsi ihan ok? Aika ristiriidassa tuon lapsen kiusatuksi tulemisen pelon kanssa..
Entäpä vanhusten ja sairaiden hoito? Luonnon määrätessä ihmisten keskimääräinen elinikä oli vuosikymmeniä vähemmän kuin nyt. Kuuluisiko sinun mielestäsi terveydenhoito lakkauttaa kokonaan, jotta luonto voisi määrätä?
Kaikki kehitysvammaiset ja sairaat lapset voisi käydä jättämässä metsään kuolemaan niin kuin ennen vanhaan hyvinä aikoina.

Ja loppukommentti: jos käväiset lukemassa Suomen lainsäädännöstä, niin huomaat, että parisuhteen rekisteröinti EI tuo samoja oikeuksia kuin avioliitto.
Voin olla itsekäs tässä lapsiasiassa, mutta itse ainakin toivon, että kun minulla on lapsi, hän saa kasvaa perheessä, jossa vanhemmat ovat onnellisesti naimissa ja lapsen ja vanhempien oikeudet on turvattu.
Sorry vaan.

Hyvää Joulua ja loppuvuotta myös sinulle. :)))))

Miska Tuisku

Hyvä Teppo !
Loistava kirjoitus !
Sun kaltaisia avarakatseisia ja fiksuja ihmisiä tarvitaan päättäjiksi.

Hanna Lattu

Jamppa Vierikko, luonto on joskus myös tarkoittanut, ettei heteropari voi saada lapsia vamman, sairauden tms. takia. Pitäisikö heiltä ottaa lisääntymiskyvyn puuttuessa avioliitto-oikeus pois?

Alkoholisti- ja väkivaltaperheissä toimitaan myös hyvin itsekkäästi lasten etujen vastaisesti ja koulukiusatuksi joutuu suuremmalla todennäköisyydellä kännipäisen riehujavanhemman kuin kavereille lettuja paistavan toisen äidin takia. Rakkaus ja lasten etu ei ole sukupuolesta kiinni.

Suvaitsevaisuus ja säädökset muuttuvat ajan myötä. Onneksi.

Käyttäjän amgs kuva

<3<3<3<3<3 Tepolle!

Kaikille ihmisille tasa-arvoiset oikeudet mennä naimisiin!

Marko Hotti

mikään ei voi pysäyttää jonkin aatteen puolesta marssivaa kasvavaa joukkoa. kuka voisi siihen pystyä, mutta sitähän ei varmaan kukaan toivo? miksi joku ei haluaisi kuulua laumaan? joka on hyvän asian puolesta?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Hei Keskustanuorten puheenjohtajana mitä mieltä olet siitä että Keskusta vaikuttaa uskonnolliselta yhteisöltä: http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7201235.html

Mitä mieltä olet uskonnon ja politiikan sekoittamisesta?

Taru Koivu

Jälleen kerran koen tarpeelliseksi muistuttaa myös siitä, että rekisteröidyn parisuhteen nimike - sen lisäksi, ettei tuo tasavertaisia oikeuksia avioliittoon nähden - pakottaa myös julkisesti kertomaan seksuaalisesta suuntautumisestaan. Omasta puolestani tuo suhteen nimike voi olla aivan mikä tahansa - kunhan se on lain silmissä sama kaikille parisuhdemuodoille.

Toimituksen poiminnat